INTRODUCCIÓ

Una màquina de vapor és una màquina tèrmica de funcionament alternatiu que utilitza el vapor d'aigua com a fluid de treball i que transforma una part de l'energia interna del vapor en energia mecànica; és a dir, un motor de combustio externa que transforma l'energia d'una certa quantitat de vapor d'aigua en treball mecànic. Les màquines de vapor solen ser motors de combustió externa.




2 de juny 2010

Qui va començar a utilitzar el vapor com a força?

Durant els segles XVII i XVIII van començar a aplicar sistemes d'assaig que utilitzaven la força d'expansió del vapor.

Això va portar a l'inici d'una etapa essencial en la transformació industrial.

Va tenir els seus antecedents però acabat en el segle XVIII es va perfeccionar i va aplicar.

Entre aquests antecedents, es troba el tractat "Pneumàtica" escrit pel científic grec Heró d'Alexandria al segle I abans de Crist, en el qual estudiava la força generada per l'expansió del vapor. Així mateix va inventar la eolípila, una màquina simple de vapor que feia servir el principi de propulsió però sense finalitat pràctica.

El Marquès de Worcester, a Anglaterra, cap a 1640 va fer proves per utilitzar el vapor, però el van prendre per boig i el van tancar.

El francès Denis Papin (1674-1714) va crear una olla a pressió, amb l'ús de la força del vapor.

Però qui va inventar la primera màquina de vapor útil, va ser Thomas Newcomen, anglès, (1663-1729). Va aconseguir una bomba a vapor per extreure aigua de pou a les mines. Se la va anomenar màquina de contrapès per tenir al capdavant un enorme trapezi que es movia d'endavant cap enrere transferint aquestes forces a un pistó que es movia dins d'un cilindre.

Però aquests primers intents gastaven molt combustible, dispersaven l'energia i es sobreescalfava.

James Watt, escocès, el 1765, va introduir un condensador separat del cilindre, va aconseguir un estalvi d'energia i un augment de la potència.

La màquina posada en marxa per Watt va ser el motor més important inventat fins aquell moment i va assenyalar l'inici de la industrialització moderna.