INTRODUCCIÓ

Una màquina de vapor és una màquina tèrmica de funcionament alternatiu que utilitza el vapor d'aigua com a fluid de treball i que transforma una part de l'energia interna del vapor en energia mecànica; és a dir, un motor de combustio externa que transforma l'energia d'una certa quantitat de vapor d'aigua en treball mecànic. Les màquines de vapor solen ser motors de combustió externa.




2 de juny 2010

Antecedents

La història dels primers passos de la màquina de vapor ens exigeix alguns aclariments previs sobre els principis en què està basada i en particular sobre l'evolució de les idees referents a la pressió atmosfèrica.

El 1644 Torricelli va enunciar que la pressió de l'atmosfera era igual a la exercida per una columna de mercuri d'uns 760 mm d'alçada.

El 1654, Von Guericke, amb el seu famós experiment de Magdeburg, va demostrar la immensa força que l'atmosfera podia exercir. Va mostrar que quan dos hemisferis de 50 centímetres de diàmetre perfectament ajustats eren units de manera que formessin una esfera i es feia el buit al seu interior, dos tirs de vuit cavalls no podien separar-los. En un altre experiment més immediatament relacionat amb la història de la màquina de vapor va mostrar que quan es creava un buit parcial sota un èmbol de grans dimensions introduït en un cilindre, la força sumada de cinquanta homes no podia evitar que la pressió atmosfèrica portés l'èmbol al fons del cilindre.

Aquests experiments van donar vida a la idea que si es pogués trobar algun mitjà senzill per crear el buit repetides vegades es podria utilitzar la pressió atmosfèrica com una avantatjosa font d'energia. En això es basen les màquines de vapor trucades atmosfèriques.